top of page
dutchawakener3

Alles komt naar buiten: dit is wat er werkelijk gebeurde in aanloop naar de aanval op Israël van 7 oktober


De Gazastrook wordt inmiddels zeven maanden onophoudelijk gebombardeerd. Daarbij zijn meer dan 100 journalisten om het leven gekomen, evenals 190 VN-medewerkers en 13.000 kinderen.


Op 7 oktober vorig jaar slaagden Hamasstrijders erin de grens over te steken en honderden Israëlische soldaten en burgers te kidnappen en te doden.


Wat wist de Israëlische overheid en wanneer wist zij dat? Er is vrijwel geen enkele journalist die het antwoord wil weten op deze vragen. Onderzoeksjournalist Ben Swann heeft het uitgezocht.

(Video verwijderd? Klik hier...)


De Israëlische premier Benjamin Netanyahu schreef op X dat hij geen voorkennis had over de aanval. Kort daarna verwijderde hij de tweet weer. Waarom deed hij dat?


Buitenlandse inlichtingendiensten, Israëlische inlichtingendiensten en de Israëlische bevolking wisten dat Hamas een aanval plande in het zuiden van Israël. Ze wisten ook precies wanneer dit zou gebeuren. En toch gebeurde het.


Tien en drie dagen voor de aanval waarschuwde Egypte de Israëlische overheid voor een ophanden zijnde aanval van Hamas. Generaal Abbas Kamel, de baas van de Egyptische veiligheidsdiensten, belde Netanyahu persoonlijk om hem te waarschuwen dat Hamas op het punt stond ‘een verschrikkelijke operatie’ uit te voeren.


De onverschillige reactie van Netanyahu schokte Egyptische inlichtingenfunctionarissen.

De meeste waarschuwingen waren afkomstig van Israëlische burgers en militairen. Zij werden genegeerd. Sterker nog: vreemd genoeg werd er gedreigd met juridische stappen als ze hun mond niet zouden houden.


In 2022 wist het Israëlische leger via spionnen de hand te leggen op de gedetailleerde plannen van Hamas. Israël was meer dan een jaar geleden op de hoogte van het aanvalsplan van Hamas, kopte de New York Times.


Hamas voerde het plan, waar Israël al over beschikte, op 7 oktober vorig jaar met schokkende precisie uit, aldus Swann. Dat terwijl het leger de plannen zeer serieus nam.


Vreemd genoeg kreeg het leger de opdracht om te stoppen met het monitoren van radioverkeer tussen Hamas-leden. Ondertussen zagen grensbewoners hoe Hamas het doorbreken van het grenshek en het binnenvallen van kibboetsen oefende.


Vervolgens deed het Israëlische leger nog iets verrassends: het weerhield Israëlische burgers ervan het radioverkeer van Hamas af te luisteren.


Minder dan een maand voor de aanval waarschuwde het hoofd van een inlichtingeneenheid van het leger hooggeplaatste functionarissen tot twee keer toe voor de plannen van Hamas.


Slechts enkele dagen voor de aanval zagen inwoners van de kibboetsen bij de grens grootschalige oefeningen. Het leger kneep een oogje dicht.


Een lokale gids zei enkele dagen voor de aanval in een interview dat grote aantallen Hamasstrijders al weken bij de grens trainden. Ze waarschuwde legerofficieren, maar die zeiden dat ze niets te vrezen had.


Op 3 oktober 2023 schreef een Israëlische journalist op X dat Hamas het doorbreken van het grenshek en het kidnappen van mensen oefende.


Het was dus voor iedereen duidelijk wat Hamas van plan was. Egypte wist het. Het Israëlische leger wist het. En de Israëlische burgers wisten het.


Twee dagen voor de aanval haalde het Israëlische leger twee brigades weg bij de grens, die op het punt stond te worden doorbroken. Ze werden naar de andere kant van het land gestuurd.


Het leger drong er bovendien op aan om muziekfeesten in de regio vooral doorgang te laten vinden. In februari zei Elkana Federman, hoofd beveiliging op het Nova-muziekfestival, in een interview met Israëlische media dat een beveiliger hem een week voor het festival had gewaarschuwd dat er iets zou gebeuren tijdens het Loofhuttenfeest, maar dat zijn contacten bij het leger hem hadden verzekerd dat alles in orde was.


Na de aanval zeiden zijn contacten tegen hem dat ze hem niets mochten vertellen over de invasie.


“Lieten de Israëlische leiders de aanval gebeuren om het wegvagen van de bevolking in Gaza te rechtvaardigen? Is dit zelfverdediging of genocide?” vraagt Swann.

11 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page