top of page
dutchawakener3

BBB ziet zich gedwongen de veestapel in te krimpen om gedwongen krimp van de veestapel te voorkomen


De mestplannen van het kabinet vallen totaal verkeerd bij de pluimveesector en de varkensboeren, omdat ze vinden dat ze onevenredig worden geraakt.


Volgens Jan Oplaat, voorzitter van de pluimveesector, kunnen de plannen van BBB-minister Wiersma zorgen voor honderden faillissementen. “Met deze plannen worden boeren verder in de shit geduwd,” schrijft hij in een brandbrief.


Met haar plannen wil ze de pluimveehouderij met maar liefst 30 procent laten krimpen. Voor veel pluimveebedrijven dreigt nu opeens een faillissement. Het nuchtere ‘boerenverstand’ heeft de minister ergens in Friesland achtergelaten, voegt Oplaat toe.


‘Duivels dilemma’

BBB-voorvrouw Van der Plas snapt dat de sectoren niet begrijpen dat ook zij moeten afromen, maar ze voegde eraan toe dat Wiersma de afromingspercentages voor varkens en pluimvee heeft verminderd ten opzichte van plannen van haar voorganger.


BBB stond naar eigen zeggen voor ‘een duivels dilemma’. Het CDA en de SGP kwamen met een wijzigingsvoorstel om de varkens- en pluimveehouders geen strengere mestplannen op te leggen, maar dat haalde het niet.


BBB stemde niet alleen in met de plannen van de minister, maar keerde zich ook tegen het voorstel om boeren te ontzien.


Veestapel inkrimpen om gedwongen krimp te voorkomen

De partij had liever gezien dat de sectoren worden ontzien, maar heeft toch tegen het amendement gestemd. “De dreiging is te groot dat Brussel dan een generieke korting gaat opleggen en er een gedwongen krimp van de hele veestapel komt. Dat wil ik nooit op mijn geweten hebben,” zei Van der Plas.


Beleidsmedewerker van FVD in de Tweede Kamer Lidewij de Vos merkt op: “De BBB ziet zich gedwongen de veestapel in te krimpen om gedwongen krimp van de veestapel te voorkomen.”


Een beetje zoals: de natuur vernietigen om ‘het klimaat te redden’. Of: Oekraïne vernietigen om Oekraïne te redden.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page