Vanaf 18 september is op Netflix een nieuwe docuserie te zien over Bill Gates. De serie gaat over kunstmatige intelligentie, ‘desinformatie’, inkomensongelijkheid, de ‘klimaatcrisis’ en gezondheid.
Sociale media spelen een rol bij de verspreiding van ‘desinformatie’, zo wordt beweerd. Hoe kunnen we volgens Gates ‘desinformatie’ bestrijden? Hij pleit voor het implementeren van ‘systemen’ die ons laten zien wie wat geplaatst heeft.
Digitale identiteit
In de Verenigde Staten is dat lastig vanwege het ‘First Amendment’, aldus de miljardair. Met de komst van bijvoorbeeld deepfakes moeten we op internet toewerken naar een omgeving waarin mensen hun echte identiteit gebruiken, stelde hij in gesprek met CNET. Een digitale identiteit dus.
En door wie moet ‘desinformatie’ dan worden aangepakt? Overheidsagentschappen? Techbedrijven? Op die vraag gaf Gates geen duidelijk antwoord.
‘Onafhankelijke’ factcheckers
Eerder bleek uit onderzoek van het gezaghebbende tijdschrift Columbia Journalism Review (CJR) dat Gates zo’n 250 miljoen dollar heeft gestopt in grote media zoals de BBC, The Guardian, de New York Times, de Financial Times, Le Monde en nog veel meer.
Of hij ook Nederlandse media heeft omgekocht, is niet duidelijk, maar die nemen berichten uit de internationale pers toch al vaak klakkeloos over.
Tijdens corona presenteerden de omgekochte media Gates als ‘gezondheidsexpert’, hoewel hij geen medische achtergrond heeft.
Daarnaast financiert hij een leger aan ‘onafhankelijke’ factcheckers, waaronder het Poynter Institute en Gannett, die hun platforms gebruiken om ‘complottheorieën’ en ‘desinformatie’ te debunken.
Commenti