top of page
dutchawakener3

Bizar moment tijdens rechtszaak tegen Gideon van Meijeren: ‘Dit is echt absurd’


Dinsdag stond Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren terecht bij de rechtbank in Den Haag voor opruiing. Er was veel belangstelling voor de zaak. De voltallige FVD-fractie was aanwezig.


Van Meijeren noemt het een politiek proces. Zijn verzoek om het proces te stoppen, werd afgewezen.


Tijdens de zitting gebeurde er iets bizars. De Officier van Justitie vroeg het Kamerlid: “Heeft u op enig moment het idee gehad: het bevestigen, het kanaliseren van gevoelens die er leven in de maatschappij over een samenwerking tussen het World Economic Forum en het kabinet zou kunnen leiden tot fakkeltochten? Heeft u enig idee gehad van: joh, mensen kunnen overgaan tot daden door het benoemen van dat World Economic Forum-verhaal?”

Dat zal ik blijven doen

De actie van Max die voor de deur van minister Kaag stond met een fakkel was volgens de Officier van Justitie ingegeven door de kritiek die Van Meijeren uitte op het WEF, constateert rechtbankverslaggever Saskia Belleman.


De FVD’er antwoordde dat het zijn goed recht is om te waarschuwen voor de invloed die het World Economic Forum uitoefent. “En dat zal ik ook blijven doen. Ik roep tegelijkertijd ook op tot vreedzaam en geweldloos verzet daartegen, en dat zal ik ook blijven doen.”


Dit is echt absurd

Jurist Sietske Bergsma, die op X verslag deed van de rechtszaak, merkt op: als Gideon de relatie tussen het WEF en de regering benoemt, dan zou hij zich volgens de voorzitter ‘op enig moment moeten hebben gerealiseerd’ dat dit kan leiden tot bijvoorbeeld een fakkel bij Kaag voor de deur.


“Dit is echt absurd, de hoofdact in de poppenkast is begonnen hoor,” verzucht Bergsma.

“Hiermee treedt de rechtbank in feite buiten de oevers van het tenlastegelegde en laat haar politieke vooringenomenheid zien. Want een WEF-regering-relatie benoemen valt in ieder geval binnen de politieke vrijheid (van meningsuiting). Het is het effect van die vrijheid dat hier vandaag wordt gedagvaard,” voegt ze toe.


Very weird

Er gebeurde nog iets opmerkelijks. Toen Thierry Baudet in de uitzending van Ongehoord Nederland kritiek leverde op de in zijn ogen politiek gemotiveerde rechtspraak, kwam er plotseling een bericht uit Hilversum dat de uitzending moest worden onderbroken vanwege een ingelast NOS Journaal. “Very weird,” zei hij.


Dat Journaal kwam vervolgens niet. Baudet: “Zou het te maken hebben met de dingen die we zeiden?”


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page