Het kabinet gaat geen antwoord geven op de vraag of er Nederlandse politici zijn omgekocht door Rusland. Het kabinet wil niet ‘ingaan op namen’ die circuleren na berichten in de media.
Tsjechië beweerde dat de nieuwssite Voice of Europe honderdduizenden euro’s heeft betaald aan politici voor pro-Russische uitspraken. De namen van onder anderen FVD-leider Thierry Baudet en Europarlementslid Marcel de Graaff werden genoemd.
In een Kamerbrief schrijft minister Hugo de Jonge dat het noemen van namen ‘die in de berichtgeving circuleren […] in strijd is met de taak’ van de AIVD en de nationale veiligheid niet zou dienen. “Bovendien past dit niet bij de wettelijke plicht tot geheimhouding van de werkwijze van de dienst,” aldus De Jonge.
Schandalige werkwijze
De minister wees er nadrukkelijk op dat de Tsjechen zelf niet hebben gerept van Nederlandse betrokkenheid.
Er is veel kritiek op de gang van zaken. “Dit is een schandalige werkwijze waarmee de aanstaande Europese parlementsverkiezingen worden beïnvloed!” vindt Europarlementariër Rob Roos.
“Bewust gevaarlijke insinuaties maken waarbij politieke tegenstanders zwart worden gemaakt en dat verhaal ‘in de lucht laten hangen’. Dat kan echt niet. Dit kabinet is daarmee zelf een gevaar voor de democratie,” fulmineert Roos. “Of je noemt man en paard en je lost het ‘gevaar’ op, of je houdt je mond.”
USSR-methoden
Baudet voegt toe: “Zou me niets verbazen als ze geen namen noemen omdat het leden van het kartel zijn. De ene hand wast de andere!”
De Graaff noemt betalingen voor Russische propaganda een ‘broodje aap’. “Dit zijn USSR-methoden.”
Openheid komt er niet
“Wie zou deze doorzichtige poging om rechtse partijen te beschadigen hebben bedacht?” vraagt emeritus hoogleraar Paul Cliteur zich af. “De Tsjechen? De Nederlandse AIVD? Het kabinet? Von der Leyen?”
Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt merkt op: “Een hoop bombarie en beschuldigingen van inlichtingendiensten zo vlak voor de Europese verkiezingen. Maar openheid komt er niet van minister De Jonge.”
Comments