Het doel van de operatie bij de brug in Baltimore was tweeledig, zegt onderzoeksjournalist Lara Logan op basis van analyses die zijn uitgevoerd door experts.
Ten eerste: zwakke plekken in de infrastructuur blootleggen. Ten tweede: de weg plaveien voor een eventuele toekomstige gebeurtenis.
De experts zijn bezorgd dat andere incidenten bij cruciale infrastructuur geen afzonderlijke gebeurtenissen zijn. Denk daarbij aan de recente treinontsporingen en afgebrande voedselfabrieken.
Op niets uitloopt
Het zou kunnen gaan om gecoördineerde operaties waarbij men toewerkt naar een grotere gebeurtenis die de Verenigde Staten kunnen lamleggen, aldus Logan. De vraag is dan natuurlijk wanneer die gebeurtenis zich voordoet. De onderzoeksjournalist wijst erop dat zich in een relatief kort tijdsbestek veel incidenten hebben voorgedaan.
De experts die ze heeft gesproken, zijn er zeker van dat het onderzoek naar het instorten van de brug in Baltimore ‘op niets uitloopt’.
Narratief
De media komen vervolgens met een narratief. Ze willen niet dat de feiten worden geanalyseerd en dat mensen de waarheid achterhalen. De waarheid leidt onherroepelijk tot onwelgevallige vragen, zegt ze.
De bronnen van Logan zien aanwijzingen dat het gps-signaal van het vrachtschip dat de brug ramde, is gehackt. De bemanning dacht verder bij de brug vandaan te zijn dan ze in werkelijkheid waren, vermoeden ze. Dat zou kunnen verklaren waarom het schip in het filmpje eerst naar bakboord gaat en dan naar stuurboord.
Volgens Logan is één ding duidelijk: “De media verspreiden leugens over wat er echt gebeurd is met de brug in Baltimore.”
Comentarios