De Tweede Kamer is na het debat gisteren niks wijzer over mogelijke Russische beïnvloeding. De Kamer wilde graag opheldering van demissionair minister De Jonge, maar die moest keer op keer wijzen op de geheimhouding rond het werk van de inlichtingendiensten. Zonder namen en rugnummers is het lastig debatteren.
Aanleiding voor het debat was een waarschuwing van de Tsjechische geheime dienst BIS dat Rusland politici met geld probeert te beïnvloeden. Volgens Tsjechische media zou het gaan om Nederlandse politici en partijen, maar daar heeft de minister van de Tsjechen geen informatie over gekregen.
De ogen waren al snel gericht op FVD, maar Baudet spreekt van ‘feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties’ en was daarom niet bij het debat.
Goed zeer gedaan
De afwezigheid van FVD in het theaterdebat van gisteren heeft goed zeer gedaan bij de Unaparty, merkt data-analist Cees van den Bos op. “Het vuurpeloton stond met doorgeladen geweren voor een lege muur. Alle fracties van de Unaparty hadden een lijst met vragen aan FVD voorbereid, maar er viel niets te framen.”
Desalniettemin beweerde minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot ’s avonds bij Op1 dat beïnvloeding door Rusland in het buitenland ‘grootscheeps plaatsvindt’.
De media die Baudet, maar ook Europarlementariër Marcel de Graaff er met de haren bijsleepten, schreven vorig jaar dat de AIVD de FVD-leider heeft gewaarschuwd voor Russische beïnvloeding. De inlichtingendienst had een vrouw in de gaten gehouden die actief was binnen FVD, die geregeld bij de Russische ambassade langsging en van wie het vermoeden bestond dat ze daar contant geld ophaalde.
Drie weken voor de verkiezingen
In een artikel in de Volkskrant werd de suggestie gewekt dat FVD contant geld ontving van een Russische inlichtingenmedewerkster. Het betrof ‘een jonge vrouw uit de entourage van FVD’. De krant baseerde zich op ‘bronnen’.
Ook opmerkelijk: het artikel werd drie weken voor de verkiezingen gepubliceerd. Dit keer kwam de Russische nothingburger kort voor de Europese parlementsverkiezingen.
Het ging om Natalia Vorontsova. NRC-journalist Wilmer Heck schreef een lelijk artikel over haar en andere ‘pro-Russische activisten’ die volgens hem ‘de publieke opinie in Nederland proberen te bespelen’.
Kwaadaardig nepnieuws
Demonstreren voor ‘vrede’ op de Dam, met steun uit Rusland, kopte NRC. Daaronder in dikke rode letters ‘Pro-Ruslanddemonstraties’. Die acties, die worden georganiseerd door onder meer Vorontsova, worden aangejaagd door leden van een Russische organisatie die door Moskou wordt betaald, claimde de krant.
NRC heeft doelbewust een complottheorie verspreid met daarin kwaadaardig nepnieuws, reageerde journalist Ab Gietelink, die vaste spreker is bij de demonstraties.
Op de vraag van Flavio Pasquino of ze een Russische spion is, antwoordde ze eerder: “Ik ben gewoon een verpleegkundige, ik werk in een GGZ-instelling en ik help mensen graag.”
Niks van waar
Ze voegde toe dat Baudet haar hart heeft veroverd vanwege zijn duiding over het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Vorontsova stemde op FVD en bezocht debatten. “Maar meer niet.”
Als bestraffing voor de Russische inval in Oekraïne zijn Russische banken afgesloten van SWIFT, dat het internationale betalingsverkeer regelt. Russen die in Nederland werken, konden plots geen betalingen meer verrichten. Vorontsova schoot ze te hulp door geld te wisselen.
Over het verhaal dat ze een Russische spion zou zijn die hem roebels zou hebben gegeven om voor het Kremlin te werken, zei ze: “Niks van waar. Ik zweer het. En wat kan Thierry hier met roebels doen? Naar de wc, of zo?”
Comments