top of page
dutchawakener3

Europese Commissie wil op jouw telefoon een spion laten installeren: ‘Luister en huiver’


De Europese Commissie werkt al geruime tijd aan een verplichte chatcontrole. Als die er komt, kan de Europese Unie op jouw telefoon een spion laten installeren.


Filosoof Jelle van Baardewijk sprak met informaticus Michel Portier over EU-wetgeving rond deze chatcontrole. “Het is twee voor twaalf,” waarschuwt de expert. “Gooi WhatsApp van je telefoon!”


“Luister en huiver,” zegt Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Geen bericht, geen foto is meer veilig. Criminelen werken er eenvoudig omheen, maar jij bent al je privacy kwijt.”


Bekijk het gesprek:

Tegenstander

Het gaat om een zogenoemde ‘kinderporno-scan’. De Commissie wil het appverkeer tussen burgers scannen op beelden van seksueel misbruik. Deze week spraken Europese ministers van Justitie over een nieuw voorstel om populaire berichtendiensten als WhatsApp en Signal te verplichten om dergelijk materiaal te detecteren.


Nederland was altijd tegenstander van zo’n verplichting en dat blijft ook zo. Het kabinet is niet akkoord gegaan met het voorstel voor het invoeren van verplichte chatcontroles.

Minister Van Weel van Justitie en Veiligheid zegt dat de zorgen van het kabinet over de bescherming van fundamentele grondrechten en de veiligheid van het digitale domein onvoldoende zijn weggenomen.


Van de agenda gehaald

De AIVD stelt dat verplichte chatcontrole ‘een te groot veiligheidsrisico voor de digitale weerbaarheid van Nederland met zich meebrengt’.


En daarmee heeft een blokkerende minderheid waar ook ons land bij hoort ervoor gezorgd dat het onderwerp van de agenda is gehaald. Voor nu.

14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page