top of page
dutchawakener3

Geschrokken reacties na veroordeling Pepijn van Houwelingen: ‘Doodeng en totalitair’


Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen krijgt voor een tweet over oud-ministers Kuipers en Van Gennip een voorwaardelijke boete van 450 euro. Met de tweet zette hij volgens de rechter aan tot onverdraagzaamheid.


Van Houwelingen plaatste in 2022 een gefotoshopte foto waarop het lijkt alsof Kuipers de nazivlag hijst. Van Gennip staat erbij.

Het Kamerlid verwijderde het bericht, maar de ministers deden toch aangifte en ‘een dringend verzoek op het OM’.


Het OM had een onvoorwaardelijke boete geëist. De rechter besloot anders omdat Van Houwelingen de tweet verwijderde en zei dat hij geen link wilde leggen tussen de ministers en het nazisme.


D66-rechter besliste

Ter vergelijking: een man die FVD-leider Baudet met een paraplu hard op zijn hoofd sloeg, werd niet vervolgd.


“D66-rechter besliste,” constateert journalist Joost Niemoller.


Als Van Houwelingen binnen een jaar in herhaling valt, dan moet hij alsnog de boete betalen. “Ze willen dat je stil bent,” zegt topmodel Lonneke Engel. Waarop het Kamerlid reageert: “Gaat niet gebeuren.”

Doodeng en totalitair

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn vindt het ongelofelijk dat Van Houwelingen is veroordeeld voor een meme waarin hij kritiek uitte op het overheidsbeleid en het uitoefenen van zijn kerntaak als oppositiepoliticus.


“Zelf sta ik over precies één maand, op 21 november, voor de meervoudige strafkamer vanwege mijn kritiek op massamigratie. In onze ‘democratie’ wordt het strafrecht gebruikt om de oppositie en critici van de overheid het zwijgen op te leggen. Doodeng en totalitair,” vindt Blommestijn.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page