top of page
dutchawakener3

Gideon van Meijeren clasht met premier Schoof: ‘Ik ga hier echt geen antwoord op geven’


Gideon van Meijeren confronteerde premier Schoof woensdag in de Kamer met drie feiten.


Eén: de AIVD heeft de wettelijke taak om onderzoek te verrichten naar personen en organisaties die een gevaar vormen voor de democratische rechtsstaat. Twee: de AIVD beschrijft in zijn rapport over anti-institutioneel extremisme dat het uitdragen van het zogenaamde kwaadaardige elite-narratief wordt aangemerkt als een gevaar voor de democratische rechtsstaat. En drie: in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland staat dat ook Tweede Kamerleden het kwaadaardige elite-narratief verspreiden en derhalve een gevaar vormen voor de democratische rechtsstaat.


“Betekent dit dat de AIVD als onderdeel van de wettelijke taak ook onderzoek verricht naar deze Tweede Kamerleden of de partij waar zij deel van uitmaken?” vroeg Van Meijeren.

Geheim

Oud-inlichtingenbaas Schoof antwoordde dat ‘met betrekking tot individuele casuïstiek, hoe anoniem ook, überhaupt nooit mededelingen worden gedaan’. “De diensten werken met de zogeheten geïntegreerde aanwijzing, die overigens geheim is.”


Van Meijeren herhaalde zijn vraag: “Vloeit uit de ontwikkelingen die ik heb geschetst voort dat de AIVD de bevoegdheid heeft, en wellicht zelfs de taak, om ook onderzoek te verrichten naar deze Tweede Kamerleden?”


Daar ga ik gewoon niet op in

“De minister-president gaat hier echt geen antwoord op geven,” zei Schoof resoluut. “Dit betreft operationele aangelegenheden van de AIVD. Daar ga ik gewoon niet op in.”


Van Meijeren gaf aan dat hij recht heeft op inlichtingen. “De minister-president neemt dus niet afstand van überhaupt al de mogelijkheid dat volksvertegenwoordigers, leden van de oppositie, die fundamentele kritiek uiten op de regering, vanwege die kritiek onderwerp zouden kunnen worden van onderzoek van de AIVD en daarmee kunnen worden uitgeschakeld. Dat past niet in een democratische rechtsstaat. Als deze gang van zaken aan de orde is, dan staat de daadwerkelijke bedreiging van de democratische rechtsstaat niet hier, maar daar in vak K.”


“Stevenen we af op een neo-dictatuur of niet?” vraagt fractievoorzitter van FVD in Zoetermeer Marco van den Boomgaard. “Feilloos drukt Van Meijeren hier op de zere plek.”

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page