top of page
dutchawakener3

Gideon van Meijeren pakt minister van Justitie stevig aan: ‘Dat is een politiestaat!’


Gegevens van burgers die met de politie in aanraking zijn geweest worden, in strijd met de wet, eindeloos bewaard, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Dat is al zo sinds die wet in 2008 werd ingevoerd, maar sinds 2018 gebeurt dat willens en wetens, met medeweten van toenmalig minister van Justitie Grapperhaus.


Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom zocht steun bij Grapperhaus voor het onbeperkt bewaren van data van burgers.


“Je past in feite een vorm van massasurveillance toe.”

Benieuwd wat deze minister onder een rechtsstaat verstaat

Dinsdag haalde Gideon van Meijeren in de Tweede Kamer uit naar de huidige minister van Justitie, David van Weel (VVD). De minister zei dat er zo snel mogelijk een wettelijke herziening moet komen. Hij heeft de Raad van State gevraagd om voorlichting.


“Het is werkelijk schrijnend wat deze minister hier verkondigt. Hij erkent dat de politie doelbewust handelt in strijd met de wet door onrechtmatig bijzondere persoonsgegevens te verwerken. Vervolgens komt hij niet verder dan te zeggen: we gaan de wet wel aanpassen, maar tot die tijd gaan we hier gewoon mee door. Deze minister is verantwoordelijk voor de rechtsstaat en ik ben nu wel heel benieuwd wat deze minister eigenlijk onder een rechtsstaat verstaat,” zei Van Meijeren.


Van Weel zei geen antwoord te willen geven op wat hij onder de rechtsstaat verstaat. “Ik kan u wel vertellen dat er willens en wetens in 2019 door mijn ambtsvoorganger is gezegd dat we op dit punt op een andere manier willen omgaan met die gegevens, met de nodige waarborgen om wel te kunnen zorgen dat dit soort cold cases worden opgelost. Dat dit moet worden vastgelegd in een wetsherziening is evident en daar sta ik nog steeds achter. Het heeft te lang geduurd, dat heb ik ook gezegd. Dat gaan we nu dus oplossen,” beloofde de minister.


Dat is een politiestaat

“Dit onderwerp raakt de kern van de rechtsstaat. Van de minister van Justitie mag toch verwacht worden dat hij ten minste weet wat een rechtsstaat is. Ik zal hem een handje helpen. Een rechtsstaat is een staat waarin ook de overheid zich aan de wet houdt. Dat dit hier niet gebeurt en dat de minister dat wel prima vindt en er gewoon mee doorgaat, is buitengewoon zorgelijk, want een staat waarin de politie buiten de grenzen van de wet doet wat haar uitkomt, is geen rechtsstaat. Dat is een politiestaat,” beet Van Meijeren hem toe.


Politicoloog Kees van der Pijl merkt op: “Dit krijg je als een plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO minister van Justitie wordt. De werkelijke macht achter zijn ‘ambtsvoorganger’ die de genoemde praktijk in gang zette, is nu premier. Dat is de staatsgreep.”


Voordat Van Weel minister van Justitie werd, was hij assistent-secretaris-generaal van de NAVO, belast met acute veiligheidsdreigingen.

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page