Heb jij bewust gekozen voor de sloop en totale verbouwing van je leven en leefomgeving? Vermoedelijk niet. In elke gemeente staat dit echter wel te gebeuren als gevolg van de ‘Omgevingswet’.
We kunnen de regie nú nog terugpakken, maar actie is wel écht geboden, zegt jurist en psycholoog André Rozendaal.
Hij vatte de ernstige zorgen van onafhankelijke juridische experts, privacy-deskundigen en onderzoeksjournalisten tijdens de raadsavond in Horst aan de Maas in een notendop samen: aantasting van het eigendomsrecht door gebodsbepalingen en vereenvoudiging van onteigeningsmogelijkheden, rechtsonzekerheid en een toename van bureaucratische onduidelijke regels, het mogelijk vervallen van eerder vergunde bestemmingsrechten, rechtsongelijkheid en willekeur door verschillen per gemeente, en uitholling van de democratie omdat de gemeenteraad buitenspel kan komen te staan.
Je leven kan zomaar veranderen
Het meest fundamentele punt van zorg is dat in de Omgevingswet, en visies en plannen die erop volgen niet het leven van mensen centraal staat, maar de kwaliteit van bodem, water en lucht.
Dit is zorgelijk omdat deze kwaliteiten worden bepaald aan de hand van omgevingswaarden, lichtte Rozendaal toe. Deze zijn bepalend voor wat wij nog wél of níet meer mogen in ons dagelijks leven.
Dat betekent volgens de experts dat alles in je leven na vaststelling van de plannen zomaar kan veranderen.
Regie terugpakken
De omgevingswaarden zullen worden gemonitord. Hoe? Door camera’s, en lucht-, warmte- en geluidssensoren in je directe leefomgeving. De meetapparatuur, AI en smart-lantaarnpaal zijn er echt helemaal klaar voor, merkte Rozendaal op.
“Dit vormt volgens privacy-deskundigen, waaronder zelfs de Autoriteit Persoonsgegevens, juristen en kritische journalisten een ernstige bedreiging voor en mogelijke aantasting van onze vrijheid en rechten als mens.”
De meeste onwetendheid is bewuste onwetendheid, zei Aldous Huxley ooit. We weten het niet omdat we het niet willen weten. Rozendaal roept op de regie terug te pakken.
Comments