Eerder dit jaar bleek dat de AIVD en MIVD tussen 2019 en 2022, in coronatijd dus, meermaals journalisten hebben ingezet als agent. Dat bleek uit een rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemde het rapport heel zorgelijk. Als het aan de NVJ ligt wordt het inzetten van journalisten zo snel mogelijk verboden voor de diensten. “Het vervelende is dat er geen aantallen in het rapport staan. We hebben dus geen idee hoe vaak dit gebeurt.”
Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen probeerde dat te achterhalen en diende hierover Kamervragen in. Hij vroeg de minister van Defensie hoeveel journalisten er gemiddeld op jaarbasis worden gerekruteerd door de AIVD en MIVD.
Kabinet weigert aantallen te noemen
Ook wilde hij weten hoeveel journalisten op dit moment (deels) voor de AIVD werken.
Het kabinet weigert aantallen te noemen. “Bronbescherming is één van de hoogste prioriteiten van de diensten, en is ook van toepassing op de inzet van agenten. Voor de veiligheid van agenten doen wij geen uitspraken over aantallen,” antwoordde de minister van Defensie.
Volgens de minister kan het ‘noodzakelijk zijn voor de bescherming van de nationale veiligheid’ om een journalist in te zetten als agent.
Merendeel
De minister is het bovendien niet met Van Houwelingen eens dat het in het publiek belang is te weten welke journalisten in Nederland werken voor de inlichtingendiensten.
“De minister van Defensie weigert informatie te verschaffen over het aantal Nederlandse journalisten dat door de geheime dienst jaarlijks wordt gerekruteerd en ingezet,”
constateert het Kamerlid. “Misschien werkt het merendeel van de Nederlandse journalisten wel voor de geheime dienst en dus voor de staat.”
Welke Nederlandse journalisten verdenk jij ervan voor de geheime dienst te werken?
Comments