In 2019 vroeg toenmalig politiechef in Leiden Fatima Aboulouafa in een bericht op Instagram publiekelijk aandacht voor onder meer machtsmisbruik en racisme binnen de politie.
Enkele maanden later werd ze op non-actief gesteld omdat haar kritiek ‘te veel spanningen’ zou veroorzaken binnen haar eigen eenheid. Ze was niet meer welkom in de eenheid Den Haag. Kort daarna werd duidelijk dat ze niet mocht terugkeren.
Ze kon naar eigen zeggen geen garantie krijgen dat ze niet ‘op enig moment teruggepakt gaat worden door het old boys network’.
Strijd die veel dieper gaat
Volgens klokkenluiders is er sprake van discriminatie, overmatig gebruik van geweld en een verziekte cultuur in het Haagse korps.
In mei 2022 spande Aboulouafa een rechtszaak tegen de politie aan omdat ze haar baan terug wilde of anders een schadevergoeding wilde hebben wegens onrechtmatig ontslag. Beide eisen werden datzelfde jaar door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechter was ze terecht ontslagen.
Na ‘vijf lange en zware jaren’ vindt woensdag 27 november haar hoger beroep plaats in Utrecht. Deze zaak gaat niet alleen om recht, maar vertegenwoordigt voor mij een strijd die veel dieper gaat, schrijft Aboulouafa op het zakelijke netwerk LinkedIn.
Het recht om voor het goede op te komen
“Als voormalig politie-leidinggevende met 27 jaar dienst sta ik tegenover de enorme macht van een overheidsorganisatie die alles heeft gedaan om mijn carrière en reputatie te vernietigen. Mijn naam is misschien niet belangrijk, maar wat ik vertegenwoordig, is wat telt: het recht om voor het goede op te komen, zelfs als je tegenover de zwaarste tegenkrachten staat.”
De klokkenluider van misstanden binnen de politie verloor bijna alles wat ze had opgebouwd: haar carrière, financiële stabiliteit en veel van haar relaties. “De meeste mensen zouden stoppen, zich terugtrekken en opgeven, maar ik niet. Want ik wist: opstaan tegen onrecht zou misschien niet de gehele wereld veranderen, maar zwijgen zou alles in mij veranderen!”
Voor ons allemaal
“Wat ik doe, doe ik niet voor mezelf. Ik doe het voor ons allemaal. Mijn strijd is die van iedereen die zich uitspreekt tegen onrecht, die zich niet laat intimideren door machthebbers,” zegt ze.
“Ondanks het feit dat ik veel heb verloren, zijn er een aantal dingen die men mij niet heeft kunnen afpakken: mijn ziel, mijn authenticiteit, mijn integriteit en mijn liefde voor de medemens.”
コメント