Begin dit jaar werd in de media beweerd dat duizenden mensen zijn overleden door hydroxychloqoruine (hierna HCQ). In Nederland zijn in de beginfase van de coronapandemie mogelijk mensen aan de bijwerkingen van het malariamiddel overleden, schreven ze. Arts-microbioloog Marc Bonten zei in de Volkskrant dat het mogelijk om honderden slachtoffers gaat.
Dat terwijl Nederland niet voorkwam in het onderzoek.
Het draait allemaal om een internationaal onderzoek naar het gebruik van HCQ tijdens de pandemie. Het werd in coronatijd ook in Nederland door huisartsen voorgeschreven.
Dataset onbetrouwbaar
Volkskrant-journalist Maarten Keulemans sleepte in zijn artikel Donald Trump, de Braziliaanse oud-president Bolsonaro en Thierry Baudet er met de haren bij. Trump noemde het een ‘gamechanger’ en Baudet vond het een ‘goedwerkend middel’.
Viroloog Marion Koopmans zei naar aanleiding van het onderzoek: “En dit is dus waarom het niet verstandig is om dit soort behandelingen te doen zonder grondige studies.”
Het onderzoek is nu teruggetrokken op verzoek van de hoofdredacteur. De dataset is onbetrouwbaar gebleken.
Gigantische doses
Eerder werd het onderzoek al vakkundig gefileerd door journalist Boet Schouwink. Allereerst bleek het onderzoek een opeenstapeling te zijn van al of niet grove schattingen.
Schouwink pikte één van de onderzoeken eruit op basis waarvan de conclusies zijn gebaseerd. Bij dat onderzoek kregen ernstig zieke patiënten gigantische doses HCQ met als voorspelbaar gevolg dat velen stierven aan HCQ-vergiftiging.
Huisarts Rob Elens, die veel coronapatiënten met het middel heeft behandeld, zei dat HCQ in lage doseringen (200 mg tweemaal daags) moet worden toegediend. Bij het genoemde onderzoek kregen de doodzieke ic-patiënten doses van – schrik niet – 2000 mg HCQ per dag. Dit soort gigantische doses kan voor kerngezonde mensen al fataal zijn, merkte Schouwink op.
Abject onderzoek
“En op basis van dit soort abject onderzoek […] zwaait men nu triomfantelijk met een volkomen fictief en onjuist aantal van ‘enkele honderden HCQ-doden in Nederland’,” verzuchtte hij.
Hij benadrukte tot slot dat HCQ is aanbevolen als ‘low-dose early treatment’ (vroegbehandeling in een lage dosering) om ziekenhuisopname te voorkómen. “Dit hele onderzoek sloeg dus al om te beginnen werkelijk he-le-maal nergens op.”
H/t Alicia1984
Comments