top of page
dutchawakener3

Kinderarts en directeur Longfonds noemt hout stoken ‘superongezond’, blijkt zelf schuurtje met brandhout te hebben


Het Longfonds vindt het stookverbod in Amersfoort fantastisch, meldt RTL Nieuws. De stad komt met maatregelen tegen houtkachels en voert ‘stookbeperkingen’ in. Als je vaker de regels negeert, kan je dat een boete van honderden euro’s opleveren.


De verwachting is dat meer gemeentes het voorbeeld van Amersfoort gaan volgen.


“Het is superongezond, voor jezelf, voor kinderen en voor je buren. In de rook zit fijnstof, onder andere fijnstof en dat veroorzaakt en verergert longziekten als COPD en astma,” zei kinderarts en directeur van het Longfonds Karoly Illy.


In een opiniestuk roept hij de politiek op om werk te maken van onder meer het aanpakken van houtstook.

Schuurtje met brandhout

Toen Illy onlangs buiten zijn huis werd geïnterviewd door RTL Nieuws zagen oplettende kijkers iets opvallends: op de achtergrond was een schuurtje met brandhout te zien.


“Die gasten van de Denktank Desinformatie laten zich ook voor alle karretjes spannen,” merkt data-analist Cees van den Bos op. “Misschien moeten we de mensen met een open haard ook melden bij Veilig Thuis. En als het een arts is met een open haard, melden we hem meteen bij de gezondheidsinspectie. Om dit alles in goede banen te leiden, zie ik een rol voor de NCTV weggelegd.”


Arts Paul van Hoek reageert: “Artsen zijn af en toe net mensen. Of ratten.”


Nieuwe lobby

“Karoly Illy heeft na coronatijd weer een nieuwe lobby gevonden,” stelt uitgever en podcastmaker Tom Zwitser vast.


De overheid gebruikte de Denktank Desinformatie tijdens corona om berichten van heel veel professionals en experts te verwijderen. Ook werden hun accounts geblokkeerd.


Illy zei tegen iemand die corona had doorgemaakt: laat je vaccineren uit liefde voor de medemens. Hij zei ook dat kinderen zich moesten laten vaccineren omdat ze dan op vakantie konden. Zelfs in december 2022 zei hij nog dat kinderen zich moesten laten vaccineren zodat de juf en meester niet ziek zouden worden en de scholen niet dicht hoefden te gaan.


Controversiële stellingen

Toen de Gezondheidsraad het niet nodig vond om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen corona te geven, sprak het toenmalig OMT-lid zich kritisch uit. Over het boostervaccin voor pubers zei hij: “Het heeft weinig medische meerwaarde. Wel heeft het meerwaarde of kan het veel meerwaarde hebben voor een heleboel tieners ten aanzien van hun mogelijkheden om bijvoorbeeld naar het buitenland te gaan.”


Illy hield er wel van om controversiële stellingen te poneren. Ouders die hun kinderen niet lieten vaccineren, zouden gemeld moeten worden bij Veilig Thuis.

2 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page