top of page
dutchawakener3

Ministerie van Buitenlandse Zaken weigert brief WHO openbaar te maken en dit is de opmerkelijke reden


Begin dit jaar diende BVNL samen met advocaat Meike Terhorst een Woo-verzoek in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vroegen om openbaarmaking van de brief die naar de WHO zou zijn gestuurd met een Nederlands voorbehoud op de wijzigingen van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR).


Het ministerie heeft deze week opnieuw openheid van zaken geweigerd: de brief blijft achter slot en grendel.


In de zomer van 2023 vroegen 30 Kamerleden het kabinet een voorbehoud te maken op de aangekondigde amendementen op de IHR. Deze wijzigingen zouden namelijk grote gevolgen kunnen hebben voor gezondheidsbeleid op nationaal niveau en de WHO nog meer zeggenschap geven over hoe individuele landen omgaan met de publieke gezondheid van hun bevolking.


Niemand heeft de brief ooit gezien

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het voorbehoud op 16 augustus vorig jaar verzonden aan de directeur-generaal van de WHO. Niemand heeft deze ‘diplomatieke nota’ ooit gezien of weet wat erin staat. Daarom heeft BVNL, de partij van Wybren van Haga, de brief opgevraagd.


Het ministerie zegt dat de nota niet kan worden vrijgegeven omdat dat ‘de internationale diplomatieke betrekkingen van Nederland met andere landen in gevaar zou kunnen brengen’.


Deze brief geheim houden schendt de democratie

BVNL maakt zich grotere zorgen over de gevaren van de steeds verdergaande invloed van ondemocratische organisaties zoals de WHO op het nationaal beleid, dan over de gevaren van openbaarheid van bestuur voor de diplomatieke betrekkingen van Nederland met andere landen.


De partij wijst erop dat het hier een brief betreft op verzoek van tientallen gekozen volksvertegenwoordigers en daarmee dus op verzoek van een aanzienlijk deel van het Nederlandse volk. Deze brief geheim houden schendt de democratie, stelt de partij, die zich beraadt op volgende juridische stappen om de brief alsnog vrij te krijgen.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page