Het WHO-pandemieverdrag blijkt slechts één van zeven pijlers waarmee via de Verenigde Naties een Global Government wordt vormgegeven, ontdekten onderzoeksjournalist Marc van der Vegt en data-analist Wouter Aukema eerder. De VN spreekt over global governance (vrij vertaald: wereldbestuur of wereldregering).
De VN presenteerde in maart vorig jaar in een rapport zeven zogenoemde ‘global shocks’ waarvan de coronapandemie er één was. Nederland blijkt hierin een rol te spelen.
Via een ‘emergency platform’ wil de VN voorbereid zijn op toekomstige ‘global shocks’. Dit platform moet automatisch in werking treden bij (mogelijke) dreigingen die de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) of Agenda 2030 zouden kunnen ondermijnen.
Leiding nemen
De zeven ‘shocks’ zijn grootschalige klimaatgebeurtenissen, toekomstige pandemieën, gebeurtenissen met een grote impact waarbij een biologische agent betrokken is, verstoringen van de mondiale stroom van goederen, mensen of financiën, ontwrichtende activiteiten in cyberspace of verstoringen van de wereldwijde digitale connectiviteit, een grote gebeurtenis in de ruimte die één of meerdere kritieke systemen op aarde ernstig verstoort en onvoorziene risico’s.
Via het ‘emergency platform’ wil men de leiding kunnen nemen bij een volgende crisis. De coronapandemie heeft volgens de VN namelijk aangetoond dat nationale overheden ‘slecht uitgerust waren om effectief om te gaan met een noodsituatie van deze omvang en complexiteit’.
Mogelijk worden bij een nieuwe crisis gereedschappen gebruikt die net als bij corona de grondrechten en fundamentele vrijheden schenden.
Leidende rol
Er wordt toegewerkt naar een ‘global government’ die niet alleen een crisis zoals corona zal gaan managen, maar ook allerlei andere soorten uitdagingen te lijf zal gaan.
Het doel om tot een global government te komen, is gebaseerd op een diplomatiek rapport van de Nederlandse permanente vertegenwoordiging in de VN en die van Fiji. Daarmee ontstaat de indruk dat Nederland een leidende rol heeft in de totstandkoming van de global government, schrijft Van der Vegt. “Waar een klein land groot in kan zijn.”
De VN wil tot een ‘Verdrag voor de Toekomst’ komen, dat tijdens de Summit of the Future op 22 september moet worden bezegeld.
Noodtoestand
Een aldus ontstane ‘Global Government’ zal niet alleen een crisis zoals Covid gaan managen, maar ook allerlei andere soorten uitdagingen (of dreigingen daartoe) te lijf gaan. Het ultieme doel is het halen van de SDG’s.
Van der Vegt: “Ik mag hopen dat onze huidige regering weet wat dit ‘verdrag’ betekent als de secretaris-generaal van de VN voor van alles en nog wat de noodtoestand kan uitroepen.”
Komentáře