top of page
dutchawakener3

Oud-minister Kuipers informeerde Tweede Kamer onjuist: ‘Waarom zijn deze tapes nog steeds staatsgeheim?’


Op 14 oktober 2022 is toenmalig minister van VWS Ernst Kuipers in een overleg geïnformeerd over het feit dat er binnen het ministerie ‘onbedoeld en ongewenst’ audiobestanden van OMT-vergaderingen aangetroffen waren.


De minister heeft de Kamer hier vervolgens op 19 oktober over geïnformeerd. Daarnaast heeft de minister op 8 november 2022 aan de Kamer een tijdlijn verzonden waarin wordt weergegeven wie binnen VWS wanneer wist van de opgedoken audiobestanden. Nieuwsuur diende naar aanleiding van deze tijdlijn een Woo-verzoek in.


Er zijn binnen VWS en het RIVM 201 documenten aangetroffen die betrekking hebben op de tijdlijn, waaronder ‘politiek gevoelige’ documenten. Uit de stukken kan worden opgemaakt dat de minister van VWS uit de concept-tijdlijn een passage heeft geschrapt waarin vermeld staat dat hij al op 11 oktober 2022 het signaal heeft ontvangen dat het ministerie toch audiobestanden in haar bezit heeft.

Niet ondenkbaar

In de definitieve tijdlijn die met de Kamer is gedeeld, is die datum niet meer opgenomen. De mogelijkheid dat Nieuwsuur op basis van de verstrekte documenten concludeert dat de inhoud daarvan niet overeenkomt met de informatie die met de Kamer is gedeeld, ‘is daarom niet ondenkbaar’, klinkt het.


Voormalig minister Kuipers heeft de Kamer onjuist geïnformeerd, stelt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt vast. “Waarom zegt de minister pas op 14 oktober 2022 hierover te zijn geïnformeerd?”


Er is politiek en journalistiek veel te doen over de opgedoken audiobestanden. De Kamer heeft meerdere keren om de audiobestanden verzocht, maar de minister heeft de (vertrouwelijke) verstrekking daarvan ‘in het belang van de Staat’ geweigerd.


Waarom zijn deze tapes nog steeds staatsgeheim?

Oud-Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) heeft ook via een Woo-verzoek om de audiobestanden verzocht. Dat verzoek is afgewezen op grond van ‘het goed functioneren van de Staat’.


“Zijn er (chat-)berichten die nu niet openbaar gemaakt zijn over de periode tussen 11 oktober en 14 oktober 2022 waaruit blijkt dat meerdere mensen wisten dat deze OMT-opnames in bezit van VWS waren omdat Kuipers zijn tijdlijn heeft aangepast?” vraagt Van der Vegt zich hardop af.


“En waarom zijn deze tapes nog steeds staatsgeheim? Het ‘goed functioneren van de Staat’ zou toch juist kunnen blijken als men de OMT-opnames vrijgeeft? Ik lees het nu op een manier dat als men de opnames vrijgeeft, kan blijken dat de Staat niet goed heeft gefunctioneerd.”

Willens en wetens misleid

Journalist en BVNL-beleidsmedewerker Vala van den Boomen laat weten dat haar partij vier procedures heeft lopen rondom deze OMT-opnames, die ‘kennelijk koste wat het kost geheim moeten blijven’.


“Ons vermoeden is hetzelfde als dat van Van der Vegt: het ‘belang van de Staat’ komt waarschijnlijk – inderdaad – in gevaar als deze opnames worden vrijgegeven, simpelweg omdat diezelfde Staat waarschijnlijk onrechtmatig heeft gehandeld met het coronabeleid en dat tijdens de OMT-vergaderingen luid en duidelijk besproken is.”


Dat betekent dat Nederland willens en wetens is misleid en dat dat zwart op wit staat, met namen en rugnummers erbij, aldus Van den Boomen.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page