top of page
dutchawakener3

Pepijn van Houwelingen stelt Kamervragen over het opblazen van Nord Stream en de antwoorden zijn ontluisterend


Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft het kabinet Kamervragen gesteld over een artikel van de Wall Street Journal vorige maand over de betrokkenheid van Oekraïne bij het opblazen van de Nord Stream-pijpleiding.


Op de vraag of dat klopt, antwoordde minister van Defensie Brekelmans (VVD): “Het kabinet speculeert niet over de toedracht van de explosies bij de Nord Stream-pijpleidingen en wacht de resultaten van het Duitse onderzoek naar de toedracht af.”

Van Houwelingen vroeg daarnaast of het opblazen van de Nord Stream door het kabinet wordt beschouwd als een ‘daad van agressie’ richting Nederland. Hetzelfde antwoord.

Ineens geen vitale infrastructuur meer

Het Kamerlid wees erop dat Nord Stream deels in handen was van de Nederlandse Gasunie en dat met het opblazen ervan dus ook Nederlandse (energie-)infrastructuur is aangevallen.


Brekelmans bracht daar tegenin dat Nord Stream 1 zich niet op Nederlands grondgebied bevindt en geen onderdeel uitmaakt van onze nationale infrastructuur. “Er is dus geen Nederlandse (energie-)infrastructuur aangevallen,” beweerde de minister. “Het feit dat Gasunie als aandeelhouder beperkt belang heeft in Nord Stream 1, waarvan de waarde overigens volledig is afgeschreven, maakt dit niet anders.”


“Nu is Nord Stream ineens geen vitale Nederlandse infrastructuur meer. Als datakabels buiten onze territoriale wateren worden opgeblazen, wordt wat onze minister van Defensie betreft dus ‘geen Nederlandse infrastructuur aangevallen’ en het belang van 9 procent van de Gasunie is ‘beperkt’,” merkt Van Houwelingen op.


Ontluisterend

Journalist Joost Niemoller vindt het goed dat deze vraag gesteld is. “Het antwoord is natuurlijk ontluisterend.”


Na de sabotage van Nord Stream beloofde EU-baas Ursula von der Leyen nog de ‘krachtigst mogelijke reactie’. “Elke opzettelijke verstoring van de actieve energie-infrastructuur van Europa is onaanvaardbaar en zal worden beantwoord met de sterkst mogelijke reactie,” zei ze.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page