top of page
dutchawakener3

Rutte belemmert rechtszaak van Karim Aachboun bij Hof van Beroep en zet de macht van 3 rechters opzij


In juli spande juridisch adviseur Karim Aachboun bij de rechtbank in Brussel een kort geding aan tegen oud-premier Mark Rutte en de NAVO, om zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO tegen te houden.


Aachboun heeft namelijk twee rechtszaken tegen Rutte lopen en wilde via het kort geding vermijden dat de oud-premier als NAVO-topman immuniteit zou genieten.


Hij heeft Rutte in twee dossiers voor de rechtbank gedaagd om hem persoonlijk aansprakelijk te stellen voor enerzijds de toeslagenaffaire en anderzijds de dood van een Nederlandse vrouw in de Gazastrook.


Functie elders

Aachboun heeft besloten om Rutte juridisch aan te pakken ‘voor het leed dat hij miljoenen Nederlanders heeft aangedaan’. “Hij hoort een functie elders te krijgen.”


De NAVO en Rutte werden vertegenwoordigd door een jonge advocaat. Die liet de rechter weten dat de NAVO tijdens het proces niet aanwezig wenst te zijn en zich op immuniteit beroept.


De advocaat verzocht de rechtbank om de rechtszaak te annuleren, maar dat verzoek werd afgewezen. Rutte is van mening dat de rechtbank in Brussel geen rechtsmacht zou hebben om zich over deze zaak te buigen, maar ook daar was de rechter het niet mee eens.


Werkt ons rechtssysteem nog wel?

Verder zei de oud-premier dat hij schade zou lijden als Aachboun het kort geding van hem wint, omdat hij daardoor inkomsten zou mislopen – een jaarloon van 300.000 euro bij de NAVO – én dit tot gezichtsverlies zou lijden.


De rechtbank heeft alsnog de lezing van Rutte gevolgd en de vordering van Aachboun ongegrond verklaard. Die tekende meteen hoger beroep aan bij het Hof van Beroep in Brussel.


Er is nu iets opmerkelijks gebeurd. Rutte, inmiddels de nieuwe NAVO-baas, heeft de rechtszaak belemmerd bij het Hof van Beroep. Hij heeft de macht van 3 rechters opzij gezet. Aachboun vraagt zich hardop af: “Werkt ons rechtssysteem nog wel?”


2 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page