top of page
dutchawakener3

Spoeddebat met minister Dijkstra over instemmen pandemieverdrag: ‘Schoffering van de Kamer’


De BoerBurgerBeweging nam maandag met verbazing kennis van het bericht van demissionair minister Dijkstra (D66) dat het kabinet, tegen de uitdrukkelijke wens van een Kamermeerderheid in, toch zal instemmen met het WHO-pandemieverdrag.


Hiermee legt Dijkstra de aangenomen motie van BBB-Kamerlid Mona Keijzer, Jansen (NSC) en Agema (PVV) naast zich neer. Een schoffering van de Kamer, vindt BBB. De partij vroeg daarop een spoeddebat aan.


“Hoe bestaat het? Een verdrag dat de directeur-generaal Tedros de bevoegdheid geeft om te zeggen dat er een noodsituatie is en dan vervolgens te bepalen wat er in landen gebeurt,” zei Keijzer.

Haar antwoorden beloofden weinig goeds

Keijzer: “Tijdens het debat over de WHO-verdragen waarschuwden wij voor de grote gevolgen die dit verdrag voor Nederland en de zeggenschap over eigen volksgezondheidsbeleid kan hebben. We hebben in coronatijd allemaal kunnen zien hoe het mis kan gaan wanneer de World Health Organization zeggenschap krijgt over het Nederlandse volksgezondheidsbeleid. Weet de minister zelf wel waar ze eind mei ‘ja’ tegen gaat zeggen, vroegen wij haar. Haar antwoorden beloofden weinig goeds. Het demissionair kabinet kiest ervoor om een duidelijke uitspraak van de Kamer te negeren. Ik vind dit getuigen van weinig respect voor de volksvertegenwoordiging. Daarom wil ik zo snel mogelijk een debat met deze D66-minister. Het argument van deze minister dat Nederland toonaangevend wil zijn, is wat ons betreft niet het argument waarmee je instemt met verdragen die soevereiniteit weggeven.”


Het debatverzoek hierover is dinsdag aangenomen. Het debat moet uiterlijk volgende week woensdag plaatsvinden, voor de WHO-vergadering over het pandemieverdrag.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page