top of page
dutchawakener3

Spoedmail Lareb aan ministerie van VWS laat zien: het was nog vele malen erger


In april 2021 kwam Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb met een spoedmail richting het ministerie van VWS, waar Hugo de Jonge op dat moment de scepter zwaaide.


Het onderwerp van de e-mail: urgent verzoek vervolgonderzoek. Dat onderzoek was nodig omdat men de infrastructuur miste om onderzoek te kunnen doen, licht X-gebruiker leon1969 toe aan de hand van vrijgegeven Wob-documenten.

De vaccinatiecampagne was op dat moment vier maanden bezig en het ontbrak aan de infrastructuur om veiligheidsmeldingen te onderzoeken, aldus Kant.

Niet meegenomen, niet onderzocht

Ze schrijft eerder een projectvoorstel te hebben gedaan voor een platform dat snel schakelen bij veiligheidssignalen voor COVID-19-vaccins mogelijk maakt.

Het platform had op 2 april 2021 al een spoedberaad gehad, want de in Europees verband georganiseerde monitoring van veiligheidssignalen moest het tot dan toe doen zonder inbreng vanuit Nederland.


Nederlandse meldingen werden dus niet meegenomen, niet onderzocht. En dan te bedenken dat er op dat moment al zo’n 60.000 meldingen waren binnengekomen. Er werd niets gedaan met meldingen over mensen die waren gestorven door vaccinatie.


U wordt voorgelogen

Voor de controle op veiligheidssignalen was het RIVM verantwoordelijk. Die hadden dat uitbesteed aan het Lareb. Die leverden de Nederlandse gegevens aan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Vanaf daar waren de fabrikanten verantwoordelijk gesteld en die kregen daartoe gegevens aangeleverd vanuit de lidstaten. Behalve dus Nederland. Overigens was er zware onderrapportage op die meldingen, merkt leon1969 op.


Hij wijst er verder op dat in al die verschillende overleggen en aangesloten partijen bepaalde mensen een grote rol speelden. Zo was Miriam Sturkenboom van UMC Utrecht betrokken bij het opstellen van een lijst met bijwerkingen die gemonitord moesten worden. Er lopen lijntjes naar het WEF en de Gates Foundation.


“U wordt voorgelogen. Aan de lopende band en al jaren lang,” concludeert leon1969.


Ogen sluiten

“Dat Sturkenboom een bottleneck was, was al vroeg duidelijk, werd niks mee gedaan,” merkt Willem Engel op. “Het gaat dan ook echt niet om incompetentie, dit is opgezet om ervoor te zorgen dat er geen signalen uit de data komen.”


Dit probleem speelde ook in andere landen. Jurist Caroline Vonhoff wijst erop dat ‘bar weinig’ landen in 2021 bijwerkingen invoerden in de Europese bijwerkingendatabank. “Er werd amper ingevoerd.”


“Het was zo druk bij het Lareb met de registratie van bijwerkingen dat we de ogen maar even moesten sluiten. Normaal komen er maar enkele bijwerkingen en dan moeten we het geneesmiddel uit de roulatie nemen. Maar nu zijn het er zoveel, we weten het even niet meer,” resumeert statisticus Herman Steigstra.

4 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page