top of page
dutchawakener3

Verdwijnt Raisa Blommestijn achter de tralies?


De afgelopen week verschenen er veel alarmerende berichten over voormalig ON presentator Raisa Blommestijn die zegt vervolgd te worden door het OM.


Zij zou een aantal ‘haat berichten’ hebben verspreid en is gehoord door de politie.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en wanneer mensen worden vervolgd voor het benoemen van bepaalde dingen dan is dat een zeer kwalijke zaak, iets dat nooit mag worden getolereerd.


Tegelijkertijd leven we in een land waar men een aantal wetten heeft aangenomen en zolang je binnen de kaders van die wetten opereert is er weinig aan de hand, maar ga je daarbuiten, dan kunnen ze je aanpakken.


En dat aanpakken is iets dat Raisa Blommestijn overkwam.


De vraag is dan ook of Raisa inderdaad een soort Nederlandse Julian Assange is die ten onrechte wordt vervolgd of dat het misschien toch iets anders ligt.


Als je Raisa Blommestijn opzoekt op Wikipedia, dan verschijnt de volgende informatie.

Raisa Blommestijn (Voorburg, 23 maart 1994) is een Nederlands jurist en tv-presentatrice. Ze is gepromoveerd op een proefschrift over de Weimarrepubliek.[1] Van 2022 tot 2024 was ze commentator bij Ongehoord Nederland.


Blommestijn doorliep het Veurs Lyceum in Leidschendam en studeerde vervolgens rechten en filosofie aan de Universiteit Leiden.


Een geleerde dame die alles van recht weet of hoort te weten.


Op 23 maart 2024 verstuurt Raisa het volgende bericht:


Ik heb hier nooit publiekelijk iets over gezegd - voornamelijk vanwege ON! - maar het hoge woord mag er wel uit: in augustus 2023 kreeg ik te horen dat het OM vervolging instelt voor een aantal tweets over een weerloze blanke man die in elkaar werd geslagen door migranten op een station - en de gevaren van massa-immigratie voor onze samenleving.


Op 26 maart 2024 bedankt ze iedereen die haar heeft gesteund naar aanleiding van het eerdere bericht:


Ik wil iedereen bedanken voor de enorme hoeveelheid steun die ik heb mogen ontvangen naar aanleiding van het bekend maken dat het OM mij sinds augustus 2023 vervolgt voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie.


Ze zegt dat het OM haar vervolgt, maar in werkelijkheid is er nog helemaal niet besloten of het OM haar wel of niet gaat vervolgen.


Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart, dit waarschijnlijk omdat één of meerdere mensen aangifte hebben gedaan.


Pas, als het onderzoek is afgerond besluit de Officier van Justitie of er wel of niet een vervolging plaatsvindt of dat de zaak wordt geseponeerd.


Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag bevestigd dat er een onderzoek loopt naar Raisa Blommestijn (30), voormalig presentatrice bij Ongehoord Nederland (ON!). Ze is vorig jaar in augustus gehoord door de politie over meerdere tweets die ze heeft gestuurd op X over geweld van migranten op station Bijlmer ArenA in Amsterdam en massa-immigratie.


"Op dit moment ligt de zaak ter beoordeling bij het OM en kunnen we over de strafrechtelijke vervolging geen uitspraken doen", laat een woordvoerster van het OM in Den Haag weten. Blommestijn weet dus nog niet of de officier van justitie de zaak aan de rechtbank voorlegt.


De berichtgeving dat Raisa Blommestijn wordt vervolgd is niet juist en op dit moment is er voor Raisa dan ook niets aan de hand want ze heeft (nog) geen dagvaarding ontvangen. Misschien komt die dagvaarding, of misschien wordt de zaak geseponeerd en komt ze niet voor de rechter.


Van iemand die rechten heeft gestudeerd, mag je toch wel verwachten dat die het verschil kent tussen een strafrechtelijk onderzoek en een daadwerkelijke vervolging.


Net zoals je van iemand die rechten heeft gestudeerd mag verwachten dat die de wet kent en ervoor zorgt dat ze deze niet overtreedt.


Over die zaak zelf schrijft ze:

Het gaat om een aantal tweets over hetgeen vorig jaar bij station Bijlmer gebeurde. Een blanke man werd daar in elkaar geslagen door een groep migranten.


GideonvMeijeren stelde het voorval in de Tweede Kamer aan de orde en refereerde aan de groep migranten als “negroïde primaten”. Hij maakte meermaals duidelijk dat het ging om de betekenis van “mensen”, waarbij het gedrag zeer primair was (bruut geweld) en dat negroïde sloeg op de huidskleur van de migranten om het onderscheid met de blanke man aan te geven. Niets mis mee.


Er ontstond veel ophef over de terminologie van Van Meijeren - meer ophef over hoe hij het beschreef dan over wat er daadwerkelijk gebeurd was. Belachelijk uiteraard. Ik schreef er meerdere tweets over, waarbij ik “negroïde primaten” (tussen aanhalingstekens) herhaalde. Om Van Meijeren te steunen en de absurditeit van de selectieve verontwaardiging bloot te leggen. Tevens schreef ik een aantal tweets over hoe massa-migratie onze samenleving onherkenbaar heeft veranderd. In negatieve zin wel te verstaan.

waarbij ik “negroïde primaten” (tussen aanhalingstekens) herhaalde...


Dat blijkt dus in ieder geval in een aantal tweets niet het geval waardoor het een uitdrukking van haarzelf wordt.


Het zal er dan ook helemaal van afhangen hoe de Officier van Justitie de berichten van Raisa interpreteert en hoe hij/zij de kansen inschat om tot een succesvolle veroordeling te komen.


Als een ervaren jurist schrijft dat dagelijks mensen worden afgeslacht door migranten, dan weet ze heel goed dat dit gezien kan worden als een overtreding van de wet.

Natuurlijk is het bekend dat er een grotere agenda schuilgaat achter het immigratiebeleid en natuurlijk is het goed dat Raisa Blommestijn de problemen die dit veroorzaakt aankaart.


Maar, juist daardoor hoor je als ervaren jurist te weten dat veel afhangt van welke woorden je gebruikt en hoe je ze gebruikt en dat dit niet betekent dat je jezelf dan maar op een presenteerblaadje moet aanbieden aan Justitie.

Tenzij dat de bedoeling is natuurlijk...

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page