top of page
dutchawakener3

Wijzigingen van de Internationale Gezondheidsregeling aangenomen: dit betekent het


Op de World Health Assembly (WHA), de algemene vergadering van de WHO, zijn de wijzigingen van de Internationale Gezondheidsregeling (IHR) erdoorheen gejast. Ook is afgesproken om binnen nu en een jaar een internationaal pandemieverdrag op te stellen. De WHO spreekt zelf van een ‘historische ontwikkeling’.


Het volk heeft helaas een enorme nederlaag geleden en de strijd gaat door, aldus James Roguski, die de ontwikkelingen op de voet volgt.


Bij de start van de WHA werden op de valreep de vergaderstukken over de IHR-wijzigingsvoorstellen beschikbaar gesteld.

Afgezwakt

De IHR-wijzigingen zijn zaterdagavond – de laatste dag van de WHA – iets na 21.00 uur aangenomen. Ten opzichte van voorgaande versies lijken ze afgezwakt. Er is nu sprake van ‘implementation’ in plaats van ‘compliance’.


Arts Meryl Nass noemt op X een flinke lijst met punten die zijn verwijderd. Zo wordt in de IHR niet langer gesproken over One Health. Nederland doorbrak, zoals aangekondigd, de consensus niet.

Pandemische noodsituatie

De aangenomen amendementen maken de opbouw mogelijk van het ‘Farmaceutisch-Ziekenhuis-Noodtoestand-Industrieel-Complex’, waarschuwt Roguski. Het doel is om ‘pandemische noodsituaties’ uit te lokken die vervolgens worden verergerd door ‘relevante gezondheidsproducten’ (lees: vaccins), voegt hij toe.


In de toekomst kan de WHO een ‘pandemische noodsituatie’ afkondigen wegens nieuwe virussen.


Lees hier de resolutie.


Lees hier de gewijzigde IHR.

8 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page