In een wereld vol brandhaarden, cyberaanvallen, desinformatie en toenemende dreiging kan Nederland onmogelijk in isolement de eigen veiligheid garanderen, zei Willem-Alexander dinsdag in de Troonrede.
Ons land heeft altijd een open blik naar de buitenwereld gehad. Dat blijft zo, want samenwerking binnen de Europese Unie en de NAVO is onze belangrijkste garantie op welvaart, stabiliteit en veiligheid, vervolgde hij.
Rechtstreeks nationaal belang
Met het besluit Oekraïne te blijven steunen, is een rechtstreeks nationaal belang gediend, militair én economisch. Dat geldt ook voor de keuze om de hoogte van het defensiebudget wettelijk te verankeren, zei 'de koning'.
“De NAVO-top die komend jaar in Den Haag plaatsvindt, onderstreept nog eens de internationale betrokkenheid en inzet van Nederland.”
Voor de toekomst dringt de vraag zich op hoe Nederland weerbaar blijft tegen toenemende dreigingen. We moeten voorbereid zijn, bijvoorbeeld op aanvallen op onze digitale verbindingen, wegen, energienetten, havens en waterwerken. Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water, aldus Willem-Alexander.
Het gaat over handel, en dus banen hier
Met het besluit Oekraïne te blijven steunen, is volgens het kabinet dus een ‘rechtstreeks nationaal belang gediend, militair én economisch’.
“Welk belang is dit?” vraagt journalist Joost Niemoller. “Krijgen wij ook een stukje van Oekraïne als wingewest? En als het Westen de oorlog verliest, hoe zit het dan met het nationaal belang?”
Eerder zei toenmalig premier Rutte daarover in EenVandaag: “Het gaat niet over toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Daar zijn we ook tegen, omdat wij willen dat Oekraïne uiteindelijk ook een goede relatie opbouwt met Rusland en een goede relatie met Europa. Het gaat over stabiliteit aan de rand van Europa en het gaat over handel, en dus banen hier.”
Niemoller: “Zo loog hij zich naar die NAVO-baan.”
Comments