top of page
dutchawakener3

‘Zelfs de parlementaire coronacommissie mag niet te weten komen wat Kuipers en zijn maatjes allemaal uitvraten’


Het kabinet-Schoof heeft de Raad van State gevraagd te adviseren over het delen van ongelakte chatberichten met de parlementaire coronacommissie.


De corona-enquête dreigt vast te lopen door een conflict tussen het kabinet en de enquêtecommissie over het delen van chatberichten.


Over het aanleveren van de chatberichten zijn met het vorige kabinet duidelijke afspraken gemaakt, maar volgens de commissie komt het nieuwe kabinet met haar opstelling terug op die afspraken.


Hoe dan?

“Zelfs de parlementaire enquêtecommissie mag niet te weten komen wat Kuipers en zijn maatjes allemaal uitvraten tijdens de coronacrisis,” merkt columnist Marianne Zwagerman op.


Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt voegt eraan toe: “Uiteraard heeft Rutte 4 afspraken gemaakt dat bepaalde dingen strak in de lak moeten blijven.”


Oud-Europarlementariër Rob Roos is erg verbaasd. Hij wijst erop dat er 5,1 miljard euro verdween zonder bonnetjes onder Hugo de Jonge, die nu weer gewoon een mooi baantje heeft in Zeeland.


“Hoe dan? Er zijn toch bankafschriften? En Kuipers nam het ‘ter harte’ en het is nog steeds een puinhoop. Als ondernemer kan ik geen euro afwijken, waarom kan de Staat dat wel?” vraagt Roos.


Het moet wel heel erg zijn

Huisarts Els van Veen antwoordt: “Openheid brengt de Staat in gevaar. Net als openheid over de OMT-notulen de Staat in gevaar zou brengen. Hun eigen hachje zullen ze bedoelen. Dat De Jonge geen verantwoording hoeft af te leggen is niet alleen schandalig, maar ook ondermijnend voor Staat en rechtsstaat.”


BVNL, de partij van Wybren van Haga, vraagt al twee jaar om die OMT-tapes. “Ik denk dat de oortjes roodgloeiend zullen staan als we ooit te horen krijgen wat daarop gezegd wordt,” zegt journalist Vala van den Boomen.


“Het moet wel heel erg zijn als zelfs de voor de bühne opgetuigde enquêtecommissie […] niet mag weten wat er tijdens de coronacrisis allemaal bekokstoofd is,” aldus Van den Boomen.

1 weergave0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page