top of page
dutchawakener3

‘Ziekenhuizen willen zoveel mogelijk binnenharken’: Wat je niet mocht weten over de eerste golf


Er zijn weer brisante Woo-documenten naar buiten gekomen over de coronatijd. Een ambtenaar van het ministerie van VWS schreef op 3 maart 2021 in een interne e-mail dat er ‘veel mensen’ zijn gehoord over ervaringen in de eerste golf.


Uit al die gesprekken zijn fragmenten gehaald en vertaald naar verhalen. ‘Nu ligt er dus een verhaal waar wat dingen over de ic-opschaling in staan en het proces waarin we toen zaten. Is best wel direct opgeschreven en ik wil graag dat jullie even meedenken of we dit zo kunnen laten staan’, aldus de ambtenaar.


De mensen die waren gehoord zeiden onder meer dat ziekenhuizen ‘zoveel mogelijk geld willen binnenharken’ en ‘de crisis gebruiken om de ic uit te breiden’.

Schrappen

Dit paste natuurlijk niet in het verhaal dat ons allemaal werd voorgehouden. ‘Misschien moeten we dat soort dingen toch schrappen’, schreef de ambtenaar.


Het verhaal is overigens geschreven door de NSOB (Nederlandse School voor Openbaar Bestuur) waar de kwaliteit wordt bewaakt door de Raad van Toezicht met Tjibbe Joustra als voorzitter. Die was jarenlang nationaal coördinator terrorismebestrijding en acht jaar voorzitter van de Onderzoeksraad voor veiligheid.


Het gedeelte over de ziekenhuizen en ic’s moest op aandringen van het ministerie van VWS aangepast worden, want ‘hele gevoelige thematiek waar we gedoe mee krijgen’.


Eruit gehaald

‘Ik zou dus toch liever zien dat dit verhaal eruit gehaald wordt’, schreef een ambtenaar van VWS op 4 maart 2021 aan een medewerker van de NSOB.


Die antwoordde: ‘Goed dat je dit stuurt! Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de verhalen lopende dossiers schaden’. De NSOB paste het verhaal aan.


Geframed

‘Heel fijn’, schreef de ambtenaar van VWS.


Eerder bleek dat tijdens de eerste coronagolf veel communicatie richting het grote publiek werd geframed door ambtenaren en politici.


2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page